आरसी टाइम्स व्युरो
पोखरा, आषाढ १६
शहरका फलफुल पसलहरुमा पाइने मौसमी तथा बेमौसमी फलफुल किनमेल गर्दा विषादीको प्रयोगको अवस्था यकीन गरेर मात्र फलफुल किनमेल गर्न विज्ञहरुले सुझाएका छन् । शहरमा केरा, आँप तथा लीची पाकेको देखाउन घातक रासायन प्रयोग गरेको हुनसक्ने जनाउँदै उपभोक्ताहरुले होसीयारी अपनाउन उपभोक्ता हित संरक्षणका क्षेत्रमा कामगर्ने विज्ञहरुले सुझाएका हुन् ।
तत्वयसै हप्ता कास्की र स्याङ्जा जिल्लामा फलफुल पसल र गोदामहरूको गहिरो निरीक्षण र अनुगमन गरिएको र अनुगमनका क्रममा फल पकाउन प्रयोग गरिने रसायनहरूको प्रयोग र प्रविधि सम्बन्धमा अनुसन्धान गरिएको बताइएको छ । निरीक्षणमा हालसम्म कुनै पनि पसलमा प्रतिबन्धित रसायनहरूको प्रयोग गरिएको नपाइएको जनाइएको छ ।
फलफुलको पकाउने प्रक्रियामा सामान्यतया इथिलिन राइपनर प्रयोग गरिन्छ, जुन फलको प्रत्यक्ष सम्पर्कमा नआउने गरी प्रयोग गर्न मिल्ने सुरक्षित रासायनिक पदार्थ हो । यद्यपि, क्याल्सियम कार्बाइड नामक धूलो रसायन पूर्णतः प्रतिबन्धित रासायनिक पदार्थ हो । यो रसायन फलफुलको प्रत्यक्ष सम्पर्कमा नआउने गरी प्रयोग गर्न पनि मान्य छैन, किनकि यसले स्वास्थ्यमा गम्भीर असर पुर्याउन सक्छ ।
यसै कारण, उपभोक्ताहरूले फलफुल किन्दा रसायन प्रयोगको अवस्था यकीन गरेर मात्र फलफुल किनमेल गर्न सुझाइएको छ । यदि कुनै पसलमा प्रतिबन्धित रसायनको प्रयोग गरिएको पाइएमा, उपभोक्ताको स्वास्थ्य सुरक्षा र खाद्य सुरक्षा सुनिश्चित गर्नका लागि स्थापना गरिएका खाद्यपरीक्षण तथा गुण नियन्त्रण कार्यालयहरुमा उजुरी गर्न आग्रह गरिएको छ । फलफुल खरीद गर्दा कुनै प्रकारका धूलो रसायन प्रयोग नगरेको सुनिश्चित गर्न र यदि कुनै पसलमा प्रतिबन्धित रसायन प्रयोग गरिएको पाइएमा तुरुन्तै सूचना दिन आग्रह गरिएको छ ।